Friskafors

Viskafors

Tegel och trä

Bakom den gamla prästgården i Viskafors ligger detta 65+ boende kallat Friskafors. Ett hus i gedigna material, vacker arkitektur och med en underbar vinterträdgård. Huset är ett trevåningshus i tegel och trä. Detta är material som finns i den omkringliggande bebyggelsen och i de gamla industribyggnaderna längs med Viskan.
Vi kommer till Viskafors en regnig höstdag innan bygget är helt klart och hyresgästerna har ännu inte flyttat in. Vi ser fram mot att komma tillbaka när biblioteket, vinterträdgården och punchverandan är fyllda med folk och berget utanför fönstren blir en vacker kuliss till allt det fina.

I entrén möts man av grupper med pinnstolen Storängen. Dessa stolar blir ett vackert blickfång och erbjuder bra sittplatser. Vinterträdgården är möblerad med pinnstolar från Wigells och bord från Lundbergs.

Bygden har präglats av de textilindustrier som uppfördes här på 1850-talet. Längs Viskan, som rinner genom samhället, uppfördes olika industribyggnader. Bygdens historia återspeglas i materialvalen. I punchverandan och biblioteket lät vi därför soffan Nova från Swedese få klädsel från Josef Franks mönster Baranquilla. Detta tyg trycktes fram till nyligen i Viskafors. Till detta valde vi att jobba med trämöbler i naturell björk och ek.

Varumärken i detta projekt

Visa alla varumärken
×
facebook2 instagram